Nyhedsbrev fra CHPCOM nr. 2

 
newsletter-header
 

Nyhedsbrev fra CHPCOM nr. 2 2013

 
 
 

CHPCOM samler elsektoren

CHPCOM konsortiet er på plads. Projektgruppen består af Dansk Energi, Dansk Fjernvarme, Energinet.dk, Foreningen Danske Kraftvarmeværker, EURISCO, Brædstrup Totalenergianlæg, EnergiMidt og NEAS Energy.

Deltagelse af alle de store interesseorganisationer på elmarkedet sikrer en bred opbakning til dette projekt, der skal SmartGrid modne det danske elnet og er en væsentlig forudsætning for, at Danmark kan positionere sig i det internationale arbejde med at definere fremtidens datastandarder.

Udviklingen af en solid datastandard, der varetager hele branchens behov skal sikres af firmaet EURISCO, der har mere end 10 års erfaring med datakommunikation og standardiseringer i energisektoren; af Brædstrup Totalenergianlæg og EnergiMidt, hvor de første tests skal udføres og af Neas Energy, der er balanceansvarlig for begge selskaber.

Der arbejdes pt. på at udvide projektet med en række nye deltager, hovedsagligt Kraftvarmeværker, men også Balanceansvarlige og Elnetselskaber.

Fælles signalliste skal reducere dataforvirring
Første runde af arbejdet med at sammensætte en signalliste over de data, der kan indsamles fra et kraftvarmeværk er tæt på sin afslutning. Listen, der er den mest omfattende liste af signaler til dato, er sammensat ud fra eksisterende tekniske forskrifter, krav til indrapportering af statistiske data, viden fra andre demonstrationsprojekter og eksisterende datakommunikation fra balanceansvarlige aktører.

I udarbejdelsen af signallisten er bl.a. kraftvarmeværkernes behov for ensartethed i signalerne blevet adresseret. F.eks. er det i dag problematisk at definere, hvad der indgår i et anlæg, når der skal afleveres data til Energistyrelsen og Energinet.dk. Med datastandarden er notationen og definitionerne for hvilke data, der kan udveksel med et kraftvarmeværk, klart afgrænset og defineret.

En af de mange fordele, som kraftvarmeværkerne kan forvente at høste af projektet, er en afklaring for hvilke data der kræves i fremtidens elsystem, og hvordan de kan kommunikeres til de enkelte aktører i elsystemet.

Brodersen sender den første CHPCOM- kompatible RTU på markedet
Brodersen har udviklet en RTU (gateway), der, som en af de første i verden, kan understøtte den internationale standard (IEC 61850-7-420) CHPCOM projektet er baseret på.

Udviklingen af RTUen er en vigtig landvinding, da alle centrale internationale aktører med interesse i Smart Grid peger på IEC 61850-7-420 som den standard, der bør bruges til datakommunikation mellem decentrale energi ressourcer og andre aktører i energisystemerne.

Derudover giver udviklingen af gatewayen de kraftvarmeværker, der vælger at bruge CHPCOM specifikationen, mulighed for at købe gateways, der kun skal konfigureres i begrænset omfang. Dermed kan disse kraftvarmeværkes omkostninger ved udskiftning af hardware reduceres betragteligt.

Det langsigtede mål for projektgruppen er, at hardware fra mange leverandører kan blive en del af en plug’n’play løsning for værkerne.

Store potentialer for branchen
Billigere implementering af hardware, bedre styr på værkets data og ensartethed i myndighedernes krav til data, er blot nogle af de fordele, som CHPCOM standarden kan forventes at give til kraftvarmeværkernes og el-systemets øvrige aktører. Arbejdet med at afdække værdiskabelsen i en fælles datastandard er godt undervejs.

De potentialer, der er afdækket indtil nu, omfatter - for TSO, BA og DSO - harmonisering af informationsmodeller, sikrere investeringer i SmartGrid løsninger og et bedre overblik over de tilrådighedstående ressourcer. Desuden kan projektet fungere som isbryder for standardiseringsløsninger i andre dele af energisektoren.

For kraftvarmeværkerne kan brugen af CHPCOM standarden lette administrative processer, give adgang til langt flere data, der i dag ikke er tilgængelige, give færre indgange til systemer og måske give adgang til nye markeder og produkter.

 Efterhånden som projektet udvikler sig, og standarden testes, vil den konkrete business case i de forskellige muligheder blive uddybet og udviklet.

 

 International standardisering i Sct. Petersborg
CHPCOM projektet er del af en international proces, ledet af IEC, der er verdens største standardiseringsorgan, indenfor det elektroniske område. Processen drives frem af de store komponentleverandører og af landenes systemansvarlige og styres i meget høj grad af de lande, hvor elbranchen er villige til at teste standardens praktiske anvendelighed.

Det seneste internationale IEC TC57 møde er netop afholdt i Sct. Petersborg. Her mødtes repræsentanter fra hele verden for at samle op på erfaringer og for at bringe processen videre.

De danske erfaringer fra CHPCOM projektet blev i dette forum spillet på bane som input til udarbejdelsen af den endelige datastandard. Og i dette forum lyttes til de danske erfaringer.

”Danmark er blandt de første lande til at implementere IEC 61850-7-420 standarden på kraftvarmeværker. Derfor har vi også en stærk position, når datastandarden skal endeligt defineres” siger Claus Amtrup fra firmaet EURISCO, der repræsenterede CHPCOM projektet ved mødet.

IT-sikkerheden er ikke glemt
CHPCOM projektet arbejder aktivt på, at inddrage nogle af landets ypperste eksperter indenfor standardisering og design af it-sikkerhedssystemer. CHPCOM har fra starten været bevidst om, at de internationale standarder på it-sikkerhedsområdet skal afprøves og muligvis forbedres. Derudover er der behov for, at retningslinjer for it-sikkerhedsløsninger kan implementeres i en dansk kontekst.

 
 
 

Projektgruppe:
 
  projektgruppe
 
 
 
 
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra CPHCOM? Afmeld nyhedsbrev
Denne e-mail indeholder grafik. Hvis du ikke kan se billederne, kan du se mailen i din browser.
Powered by AcyMailing